Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród szerokich opcji, jakie daje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, połączeń i spora dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi włoska restauracja, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie jedzenie
Pasty są bazą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy drobiowe i przeróżne warzywa, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska to cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, tortellini, ravioli oraz liczne desery – np. granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film