mozzarella

Apetyczny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Rzecz jasna, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dogłębnie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie jedynie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, lecz także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają absolutnie nowego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, niemniej jednak równocześnie nie zmienia swojego łagodnego i naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest nadzwyczaj reprezentatywne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. Dzięki temu ser jest nieustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne

dania wegetariańskie z mozzarella   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu normalni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak właściwie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa oraz receptura są wpisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.

galbani

Skąd więc wziąć innowacyjny, wyborny ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Należy jednakże liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie sporo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy sztampowego sera mozzarella jesteśmy w stanie oznajmić jedno – w samej rzeczy warto dopłacić oraz weselić się pysznym smakiem.