Jak zdrowo istnieć innymi słowy osiem porad jak zdrowo gotować.

Jak zdrowo gotować? Wyselekcjonuj świeże produkty, najlepiej kupuj sezonowe owoce i warzywa z miejscowych źródeł. Stroń od produktów przetworzonych i wysoko przetworzonych, gdyż zawierają one nierzadko dodatki, konserwanty i cukier. Gotuj na parze – duszenie na parze to sposób przygotowywania żywności, jaki zachowuje jej wartości odżywcze i smak. Warzywa i ryby wolno przygotować na parze bez użycia tłuszczu. Unikaj smażenia – smażenie jedzenia w tłuszczu może mieć wpływ do powstania substancji rakotwórczych. W zamian możesz piec, grillować bądź gotować jedzenie na wolnym ogniu.

Przedstawiciel Thermomix

Unikaj soli – zbyt pokaźna ilość soli w diecie może prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi i chorób serca. Używaj ziół i przyprawy do nadawania smaku potrawom. Obniż ilość tłuszczu – wyeliminuj tłuszcz z mięsa przed gotowaniem, używaj mniej oliwy lub oleju, a jeśli to możliwe, gotuj na suchych patelniach. Wybierz zdrowe źródła białka – unikaj mięsa czerwonego i zamiast tego wybierz drób, ryby, fasolę, soczewicę oraz orzechy.Zmniejsz ilość cukru – zredukuj spożycie cukru do minimum i unikaj towarów słodzonych sztucznie. Zamiast tego zdołasz użyć naturalnego miodu, daktyli lub syropu klonowego do nadawania smaku potrawom. Gotuj w większych ilościach – gotowanie w dużych ilościach i trzymanie w lodówce albo zamrażarce pozwoli Ci na oszczędność czasu i uprości przygotowanie zdrowych posiłków w ciągu tygodnia.