Włosi zdają sobie sprawę z tego, jak jeść. Być może skutkiem tego, że wykorzystane przez nich kompozycje są rześkie, aromatyczne oraz solidne dla każdego. Tradycyjna kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem jedzenia – koncentruje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania wskazują, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować poprawę utraty wagi, lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi i obniżenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest również rozkoszne oraz świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, które nie tylko smakują niesamowicie, jednak też są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.
kuchnia włoska w Krakowie
Spójrz na parę poniższych elementów, które stanowią treść kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!
Oliwa z oliwek
Jest to praktycznie niezbędne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się w trakcie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest dostatnia w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E i inne zdrowe związki, jakie pomniejszają stan zapalny.
italian food Krakow
Pomidory z puszki
Świeże pomidory są perfekcyjne, ale te z puszki mogą uczynić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niesłychanie istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca i osteoporozą oraz mogą funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą historię wyeksploatowania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, który przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew ma prawo przepływać swobodnie), powoduje powstawanie naczyń krwionośnych i zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem oraz zniżyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.